Please help - M4v2 wont arm

Info and discussion about the autonomous Micro FC, suitable for nanos, micros and mini multirotors

Please help - M4v2 wont arm

Postby ebross67 » Thu Nov 19, 2015 3:55 am

Hi Everyone,

So, I'm getting really frustrated with the M4v2. It has such a high learning curve that I feel like a preschooler. Please help. I have read through the entire documentation and I'm lost. I just want the ladybird to fly. I have no experience in radio control equipment. The only thing I know are the easy RTF products. I bought a Taranis X9D Plus. I have mounted the M4v2 board and hooked up motors. I was able to get it binded to the radio. I think I got the right channels setup on the Taranis. In the QGC I can see all six channels working. I followed the steps on the m4 installation page. I can't get the copter to arm.

Would having the wrong quotos lic num cuase it not to arm?

Any help would be great.

Thanks,
Erik
ebross67
 
Posts: 22
Joined: Sat Oct 31, 2015 3:51 pm

Re: Please help - M4v2 wont arm

Postby ebross67 » Thu Nov 19, 2015 6:41 am

Problem after problem. I finally got it to arm. The Flap switch is backward. It has to be up and the Aux2 switch centered. I don't know how to change it. My issue now is the ladybird flips when ever there is throttle added. Maybe something is backward. I don't know.
ebross67
 
Posts: 22
Joined: Sat Oct 31, 2015 3:51 pm

Re: Please help - M4v2 wont arm

Postby aBUGSworstnightmare » Thu Nov 19, 2015 8:56 am

ebross67 wrote:Problem after problem. I finally got it to arm. The Flap switch is backward. It has to be up and the Aux2 switch centered. I don't know how to change it. My issue now is the ladybird flips when ever there is throttle added. Maybe something is backward. I don't know.


Answer after answer: http://autoquad.org/wiki/wiki/m4-microcontroller/
Sorry for being rude, but did you ever take a look at the wiki?

- before you intend to flight you should check your TX channels. http://autoquad.org/wiki/wiki/configuri ... o-options/
If they are going into the wrong direction you need to change your TX setting (reverse channel;: consult users manual for details on how to do this)
- check your motor direction http://autoquad.org/wiki/wiki/configuri ... ing-table/
- check if your props are mounted correctly (can also cause a flip)
...
aBUGSworstnightmare
 
Posts: 1460
Joined: Fri Jun 22, 2012 5:24 pm

Re: Please help - M4v2 wont arm

Postby ebross67 » Thu Nov 19, 2015 4:36 pm

Sorry for inconveniencing everybody. I will battle through the wiki on my own. Thanks for the help to those who were genuine.
ebross67
 
Posts: 22
Joined: Sat Oct 31, 2015 3:51 pm

Re: Please help - M4v2 wont arm

Postby LPR » Thu Nov 19, 2015 4:45 pm

Erik

We know building a quad can be a challenge but that's part of the fun for some of us.

Flipping can be caused by many things. Many times people have the motors order connected wrong or they have the wrong rotation of the M4 board or the M4 board is flipped and not set to be flipped.

A good photo of the ladybird and your parameter file will lets us help if you get too frustrated.

All the info is in the wiki but it can get confusing at times.

Larry
LPR
 
Posts: 1323
Joined: Tue Jun 26, 2012 1:29 pm
Location: MN, USA

Re: Please help - M4v2 wont arm

Postby ebross67 » Thu Nov 19, 2015 6:02 pm

Larry,

Thank you for your understanding. I've never been a big RC guy. I bought the DJI Phantom, because a coworker bought one and it was the coolest thing. Its been difficult to learn the RC lingo. I have googled and read many hours on PPM, PWM, Mixing, Magnetic Inclination, Calibration, and so on. It is fairly intense for some one with no electronic background. I was psyched that I soldered the connection without ruining the board, lol. I thought building my own Quad would give me a better understanding how they work in general. So I decided to take the leap. I will take screen shoots and upload the params file.

I was ordering more Ladybird propellers, and realized that they come in CW and CCW (that is what it says on the package).
Are the propellers specific to rotational direction? I might have the propellers on the wrong motors. I will check this evening after work.

Thanks,
Erik
ebross67
 
Posts: 22
Joined: Sat Oct 31, 2015 3:51 pm

Re: Please help - M4v2 wont arm

Postby aBUGSworstnightmare » Thu Nov 19, 2015 6:19 pm

ebross67 wrote:
I was ordering more Ladybird propellers, and realized that they come in CW and CCW (that is what it says on the package).
Are the propellers specific to rotational direction? I might have the propellers on the wrong motors. I will check this evening after work.


... that's why I told you to check your mixer/motor direction and props ...
But since you seem to not consider my hints ...
aBUGSworstnightmare
 
Posts: 1460
Joined: Fri Jun 22, 2012 5:24 pm

Re: Please help - M4v2 wont arm

Postby LPR » Thu Nov 19, 2015 9:06 pm

Erik

I forgot to mention that the motors are CW and CCW and you have to have them in the right place on the Ladybird frame.

Motor one is in the front, left position and the rest in the clockwise direction around the frame. Motor one and three are CW and the others CCW.

I bet you're not surprised by the fact that a CW prop is used on a CW turning motor.

Keep learning, you're almost done.

Larry
LPR
 
Posts: 1323
Joined: Tue Jun 26, 2012 1:29 pm
Location: MN, USA

Re: Please help - M4v2 wont arm

Postby ebross67 » Sat Nov 21, 2015 4:40 pm

Hi Larry,

I'm almost there. I have the motors and props on correctly. I built a dipole antenna and get a good GPS lock. I have a radio antenna. The bird is connecting to the radio and arming. My issue now is flight performance. When I arm it and try to fly in manual mode it takes of pitch backwards and rolls right hard. If I take it outside and fly it in position lock mode it stabilizes at a set altitude, but flies in a clockwise circle with no control input. I noticed on the QGS radio settings tab that my setting don't match the 0/700/1400. At 0 throttle mine says -42 and it stops at 3%. The roll is constantly popping at center between 50-58%. When I push the stick far right it pops between 99% and 75% constantly. I have done all the necessary calibrations, and set my areas inclination and declination. Below is the param file.

# Onboard parameters for system MAV 205

COMM_BAUD1 115200
COMM_BAUD2 230400
COMM_BAUD3 3000000
COMM_BAUD4 460800
COMM_BAUD5 115200
COMM_BAUD6 115200
COMM_BAUD7 115200
COMM_STREAM_TYP1 2
COMM_STREAM_TYP2 0
COMM_STREAM_TYP3 0
COMM_STREAM_TYP4 0
COMM_STREAM_TYP5 2
COMM_STREAM_TYP6 0
COMM_STREAM_TYP7 0
CONFIG_VERSION 128
CTRL_DBAND_THRO 40
CTRL_DEAD_BAND 40
CTRL_FACT_PITC 0.0500000007451
CTRL_FACT_ROLL 0.0500000007451
CTRL_FACT_THRO 0.800000011921
CTRL_MAN_YAW_RT 180
CTRL_MAX 1446
CTRL_MIN_THROT 20
CTRL_NAV_YAW_RT 180
CTRL_PID_TYPE 0
CTRL_TLT_ANG_D 8400
CTRL_TLT_ANG_DM 725
CTRL_TLT_ANG_F 0.25
CTRL_TLT_ANG_I 0.00240000011399
CTRL_TLT_ANG_IM 360
CTRL_TLT_ANG_OM 1200
CTRL_TLT_ANG_P 290
CTRL_TLT_ANG_PM 725
CTRL_TLT_RTE_D 34600
CTRL_TLT_RTE_DM 9999
CTRL_TLT_RTE_F 0.25
CTRL_TLT_RTE_I 0
CTRL_TLT_RTE_IM 9999
CTRL_TLT_RTE_OM 1200
CTRL_TLT_RTE_P 0
CTRL_TLT_RTE_PM 9999
CTRL_YAW_ANG_D 0
CTRL_YAW_ANG_DM 0
CTRL_YAW_ANG_F 0
CTRL_YAW_ANG_I 1.99999994948e-05
CTRL_YAW_ANG_IM 0.0399999991059
CTRL_YAW_ANG_OM 1.25
CTRL_YAW_ANG_P 0.0500000007451
CTRL_YAW_ANG_PM 1.25
CTRL_YAW_RTE_D 240
CTRL_YAW_RTE_DM 386
CTRL_YAW_RTE_F 0.25
CTRL_YAW_RTE_I 0.725000023842
CTRL_YAW_RTE_IM 386
CTRL_YAW_RTE_OM 870
CTRL_YAW_RTE_P 1445
CTRL_YAW_RTE_PM 386
GMBL_NTRL_PITCH 1575
GMBL_NTRL_ROLL 1442
GMBL_PITCH_PORT 0
GMBL_PSTHR_CHAN 0
GMBL_PSTHR_PORT 0
GMBL_PWM_FREQ 200
GMBL_PWM_MAX_PT 2250
GMBL_PWM_MAX_RL 2250
GMBL_PWM_MIN_PT 750
GMBL_PWM_MIN_RL 750
GMBL_ROLL_EXPO 0
GMBL_ROLL_PORT 0
GMBL_SCAL_PITCH 0.0109890112653
GMBL_SCAL_ROLL 0.0142857143655
GMBL_SLEW_RATE 0.00499999988824
GMBL_TILT_PORT 0
GMBL_TRIG_CH_NEU 0
GMBL_TRIG_DIST 0
GMBL_TRIG_ON_PWM 2100
GMBL_TRIG_ON_TIM 1000
GMBL_TRIG_PORT 0
GMBL_TRIG_TIME 0
IMU_ACC_ALGN_XY 0
IMU_ACC_ALGN_XZ 0
IMU_ACC_ALGN_YX 0
IMU_ACC_ALGN_YZ 0
IMU_ACC_ALGN_ZX 0
IMU_ACC_ALGN_ZY 0
IMU_ACC_BIAS1_X 0
IMU_ACC_BIAS1_Y 0
IMU_ACC_BIAS1_Z 0
IMU_ACC_BIAS2_X 0
IMU_ACC_BIAS2_Y 0
IMU_ACC_BIAS2_Z 0
IMU_ACC_BIAS3_X 0
IMU_ACC_BIAS3_Y 0
IMU_ACC_BIAS3_Z 0
IMU_ACC_BIAS_X -0.218830004334
IMU_ACC_BIAS_Y 0.0684741809964
IMU_ACC_BIAS_Z -1.30578899384
IMU_ACC_SCAL1_X 0
IMU_ACC_SCAL1_Y 0
IMU_ACC_SCAL1_Z 0
IMU_ACC_SCAL2_X 0
IMU_ACC_SCAL2_Y 0
IMU_ACC_SCAL2_Z 0
IMU_ACC_SCAL3_X 0
IMU_ACC_SCAL3_Y 0
IMU_ACC_SCAL3_Z 0
IMU_ACC_SCAL_X 1
IMU_ACC_SCAL_Y 1
IMU_ACC_SCAL_Z 1
IMU_FLIP 1
IMU_GYO_ALGN_XY 0
IMU_GYO_ALGN_XZ 0
IMU_GYO_ALGN_YX 0
IMU_GYO_ALGN_YZ 0
IMU_GYO_ALGN_ZX 0
IMU_GYO_ALGN_ZY 0
IMU_GYO_BIAS1_X 0
IMU_GYO_BIAS1_Y 0
IMU_GYO_BIAS1_Z 0
IMU_GYO_BIAS2_X 0
IMU_GYO_BIAS2_Y 0
IMU_GYO_BIAS2_Z 0
IMU_GYO_BIAS3_X 0
IMU_GYO_BIAS3_Y 0
IMU_GYO_BIAS3_Z 0
IMU_GYO_BIAS_X -0.0636628866196
IMU_GYO_BIAS_Y -0.0123038096353
IMU_GYO_BIAS_Z -0.00464721815661
IMU_GYO_SCAL_X 1
IMU_GYO_SCAL_Y 1
IMU_GYO_SCAL_Z 1
IMU_MAG_ALGN_XY 0.014586689882
IMU_MAG_ALGN_XZ 0.00213674199767
IMU_MAG_ALGN_YX 0
IMU_MAG_ALGN_YZ -0.0528487712145
IMU_MAG_ALGN_ZX 0
IMU_MAG_ALGN_ZY 0
IMU_MAG_BIAS1_X 0
IMU_MAG_BIAS1_Y 0
IMU_MAG_BIAS1_Z 0
IMU_MAG_BIAS2_X 0
IMU_MAG_BIAS2_Y 0
IMU_MAG_BIAS2_Z 0
IMU_MAG_BIAS3_X 0
IMU_MAG_BIAS3_Y 0
IMU_MAG_BIAS3_Z 0
IMU_MAG_BIAS_X -0.458405613899
IMU_MAG_BIAS_Y 1.06604802608
IMU_MAG_BIAS_Z 0.272977799177
IMU_MAG_DECL 8.52999973297
IMU_MAG_INCL -66.8300018311
IMU_MAG_SCAL1_X 0
IMU_MAG_SCAL1_Y 0
IMU_MAG_SCAL1_Z 0
IMU_MAG_SCAL2_X 0
IMU_MAG_SCAL2_Y 0
IMU_MAG_SCAL2_Z 0
IMU_MAG_SCAL3_X 0
IMU_MAG_SCAL3_Y 0
IMU_MAG_SCAL3_Z 0
IMU_MAG_SCAL_X 1.0838509798
IMU_MAG_SCAL_Y 1.0783200264
IMU_MAG_SCAL_Z 1.01417601109
IMU_PRESS_SENSE 0
IMU_ROT -135
LIC_KEY1 XXXXX
LIC_KEY2 0
LIC_KEY3 0
MOT_ARM 0
MOT_CANH 0
MOT_CANL 0
MOT_FRAME 6.16481641201e-39
MOT_MAX 1050
MOT_MIN 0
MOT_PWRD_01_P 5.79595708847
MOT_PWRD_01_R 5.79595708847
MOT_PWRD_01_T 1
MOT_PWRD_01_Y -0.25
MOT_PWRD_02_P 5.79595708847
MOT_PWRD_02_R -5.79595708847
MOT_PWRD_02_T 1
MOT_PWRD_02_Y 0.25
MOT_PWRD_03_P -5.79595708847
MOT_PWRD_03_R -5.79595708847
MOT_PWRD_03_T 1
MOT_PWRD_03_Y -0.25
MOT_PWRD_04_P -5.79595708847
MOT_PWRD_04_R 5.79595708847
MOT_PWRD_04_T 1
MOT_PWRD_04_Y 0.25
MOT_PWRD_05_P 0
MOT_PWRD_05_R 0
MOT_PWRD_05_T 0
MOT_PWRD_05_Y 0
MOT_PWRD_06_P 0
MOT_PWRD_06_R 0
MOT_PWRD_06_T 0
MOT_PWRD_06_Y 0
MOT_PWRD_07_P 0
MOT_PWRD_07_R 0
MOT_PWRD_07_T 0
MOT_PWRD_07_Y 0
MOT_PWRD_08_P 0
MOT_PWRD_08_R 0
MOT_PWRD_08_T 0
MOT_PWRD_08_Y 0
MOT_PWRD_09_P 0
MOT_PWRD_09_R 0
MOT_PWRD_09_T 0
MOT_PWRD_09_Y 0
MOT_PWRD_10_P 0
MOT_PWRD_10_R 0
MOT_PWRD_10_T 0
MOT_PWRD_10_Y 0
MOT_PWRD_11_P 0
MOT_PWRD_11_R 0
MOT_PWRD_11_T 0
MOT_PWRD_11_Y 0
MOT_PWRD_12_P 0
MOT_PWRD_12_R 0
MOT_PWRD_12_T 0
MOT_PWRD_12_Y 0
MOT_PWRD_13_P 0
MOT_PWRD_13_R 0
MOT_PWRD_13_T 0
MOT_PWRD_13_Y 0
MOT_PWRD_14_P 0
MOT_PWRD_14_R 0
MOT_PWRD_14_T 0
MOT_PWRD_14_Y 0
MOT_PWRD_15_P 0
MOT_PWRD_15_R 0
MOT_PWRD_15_T 0
MOT_PWRD_15_Y 0
MOT_PWRD_16_P 0
MOT_PWRD_16_R 0
MOT_PWRD_16_T 0
MOT_PWRD_16_Y 0
MOT_START 0
MOT_VALUE2T_A1 2.46399998665
MOT_VALUE2T_A2 0.507000029087
MOT_VALUE_SCAL 3.5
NAV_ALT_POS_I 0
NAV_ALT_POS_IM 0
NAV_ALT_POS_OM 1
NAV_ALT_POS_P 0.20000000298
NAV_ALT_POS_PM 1
NAV_ALT_SPED_I 2.84999990463
NAV_ALT_SPED_IM 700
NAV_ALT_SPED_OM 700
NAV_ALT_SPED_P 200
NAV_ALT_SPED_PM 150
NAV_CEILING 0
NAV_DIST_I 0
NAV_DIST_IM 0
NAV_DIST_OM 999
NAV_DIST_P 0.5
NAV_DIST_PM 999
NAV_HDFRE_CHAN 0
NAV_LANDING_VEL 1
NAV_MAX_DECENT 1.5
NAV_MAX_SPEED 5
NAV_SPEED_I 0.00749999983236
NAV_SPEED_IM 20
NAV_SPEED_OM 30
NAV_SPEED_P 10.5
NAV_SPEED_PM 20
PPM_CHAN_MID 1512
PPM_SCALER 3
PPM_THROT_LOW 1090
QUATOS_AM1 -8
QUATOS_AM1_KNOB 8
QUATOS_AM2 -50
QUATOS_AM2_KNOB 9
QUATOS_J_PITCH 4.09999993281e-05
QUATOS_J_ROLL 4.09999993281e-05
QUATOS_J_YAW 7.89999976405e-05
QUATOS_K1_KNOB 10
QUATOS_L1_ASP -10
QUATOS_L1_K1 18.6000003815
QUATOS_MAX_OUT 1.5
QUATOS_MM_P01 0.0430000014603
QUATOS_MM_P02 0.0430000014603
QUATOS_MM_P03 -0.0430000014603
QUATOS_MM_P04 -0.0430000014603
QUATOS_MM_P05 0
QUATOS_MM_P06 0
QUATOS_MM_P07 0
QUATOS_MM_P08 0
QUATOS_MM_P09 0
QUATOS_MM_P10 0
QUATOS_MM_P11 0
QUATOS_MM_P12 0
QUATOS_MM_P13 0
QUATOS_MM_P14 0
QUATOS_MM_P15 0
QUATOS_MM_P16 0
QUATOS_MM_R01 0.0430000014603
QUATOS_MM_R02 -0.0430000014603
QUATOS_MM_R03 -0.0430000014603
QUATOS_MM_R04 0.0430000014603
QUATOS_MM_R05 0
QUATOS_MM_R06 0
QUATOS_MM_R07 0
QUATOS_MM_R08 0
QUATOS_MM_R09 0
QUATOS_MM_R10 0
QUATOS_MM_R11 0
QUATOS_MM_R12 0
QUATOS_MM_R13 0
QUATOS_MM_R14 0
QUATOS_MM_R15 0
QUATOS_MM_R16 0
QUATOS_MM_Y01 -1
QUATOS_MM_Y02 1
QUATOS_MM_Y03 -1
QUATOS_MM_Y04 1
QUATOS_MM_Y05 0
QUATOS_MM_Y06 0
QUATOS_MM_Y07 0
QUATOS_MM_Y08 0
QUATOS_MM_Y09 0
QUATOS_MM_Y10 0
QUATOS_MM_Y11 0
QUATOS_MM_Y12 0
QUATOS_MM_Y13 0
QUATOS_MM_Y14 0
QUATOS_MM_Y15 0
QUATOS_MM_Y16 0
QUATOS_M_TLT_RT 1.5
QUATOS_M_YAW_RT 1.5
QUATOS_PROP_K1 200
QUATOS_PT_KNOB 11
QUATOS_QUAT_TAU 0.0500000007451
RADIO_AUX2_CH 5
RADIO_AUX3_CH 9
RADIO_AUX4_CH 8
RADIO_AUX5_CH 9
RADIO_AUX6_CH 10
RADIO_AUX7_CH 11
RADIO_FLAP_CH 4
RADIO_GEAR_CH 8
RADIO_PITC_CH 2
RADIO_ROLL_CH 1
RADIO_RUDD_CH 3
RADIO_SETUP 8
RADIO_THRO_CH 0
RADIO_TYPE -1
SIG_BEEP_PRT 0
SIG_LED_1_PRT 0
SIG_LED_2_PRT 0
SIG_PWM_PRT 0
SPVR_BAT_CRV1 9.21014404297
SPVR_BAT_CRV2 14.8179597855
SPVR_BAT_CRV3 -58.9025497437
SPVR_BAT_CRV4 116.608200073
SPVR_BAT_CRV5 -107.419296265
SPVR_BAT_CRV6 37.7908210754
SPVR_FS_ADD_ALT 0
SPVR_FS_RAD_ST1 0
SPVR_FS_RAD_ST2 0
SPVR_LOW_BAT1 3.11999988556
SPVR_LOW_BAT2 3.11999988556
SPVR_VIN_SOURCE 0
TELEMETRY_RATE 20


Image

Thanks
Erik
ebross67
 
Posts: 22
Joined: Sat Oct 31, 2015 3:51 pm

Re: Please help - M4v2 wont arm

Postby ebross67 » Sat Nov 21, 2015 4:43 pm

Larry,

My quatos lic is correct.

Erik
ebross67
 
Posts: 22
Joined: Sat Oct 31, 2015 3:51 pm

Next

Return to AutoQuad M4 Micro Controller

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests

cron