AQ QGC 1.7 Beta 3 release for Win, OS X, & Linux

Ground Stations and utilities for Windows, Linux, Android, & others

Re: AQ QGC 1.7 Beta 1 release for Win and OS X

Postby Max » Sat Feb 20, 2016 11:40 am

afernan wrote:I´m trying to use AH in Channel8. I set it in graphic (or in NAV_CTRL_AH = 652552) correctly but it doesn´t work.
For checking my Tx (in case of) I set PassThru = Ch8 and then it works here.

Hi Angel,

I probably need some more details on this... does it not work onboard or just the QGC indicator part? Which fw ("next"?)? I've tested this part quite a bit, so I'm not sure what is up.

Another way to check the switch operation is in Diagnostic Telemetry, select the "RC" data set. This should report status of each switch as seen by AQ. On the QGC radio setup page, QGC is interpreting the RC signals from AQ when it shows switch indicators being active, so it is not exactly the same data being shown.

Let me know what you find... thanks.
-Max
Max
 
Posts: 2814
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:45 pm
Location: Near Ithaca, NY, USA

Re: AQ QGC 1.7 Beta 1 release for Win and OS X

Postby Max » Sat Feb 20, 2016 11:48 am

I've added a new experimental Linux distribution to the mix (link in first post). This should theoretically work on "any" relatively recent/updated Linux system. I've tested on a couple "virgin" Linux installs that have no development tools installed, both based on Debian-style Linux (Ubuntu and Mint). Build environment is Linux Mint 17.2.

Text-to-speech is built-in, and there are some short instructions included for getting it set up on your system (uses Festival TTS).

I'd be very interested in anyone's experience with this version.

Also for anyone building their own on Linux, I've updated the main Readme in the Git repo with much simpler instructions for building with TTS enabled.

Cheers,
-Max
Max
 
Posts: 2814
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:45 pm
Location: Near Ithaca, NY, USA

Re: AQ QGC 1.7 Beta 1 release for Win, OS X, & Linux

Postby afernan » Sat Feb 20, 2016 6:58 pm

Hi Max: yes I´m using NEXT aqv.7.1.1883. About this Ch8 issue:
I´ve checked with telemetry and when I set RC dataset it says "error, unknown dataset requested" ("Radio channel update" is ON) . Any other dataset works properly.

In the image below shows the Ch8 working for "passthrough". It works also for "Gimbal Til". So Ch8 is being recognised by AQ.
By the contrary it doesn´t work for any of the table below: AH, PH, Mission, WP recording, etc.
I hope it helps you to isolate this small issue.
ANgel
Attachments
1.JPG
1.JPG (30.41 KiB) Viewed 3721 times
Last edited by afernan on Sat Feb 20, 2016 7:08 pm, edited 1 time in total.
afernan
 
Posts: 1214
Joined: Sat Jul 07, 2012 5:24 pm
Location: Madrid, Spain

Re: AQ QGC 1.7 Beta 1 release for Win, OS X, & Linux

Postby afernan » Sat Feb 20, 2016 7:08 pm

I´ve been flying with this QGC version and fw aqv.7.1.1883.
In general all worked VERY WELL. It was really a big pleassure flight this morning. Thanks for that Max!.

Some sugestions for future improvements:
- In mission planner I miss a "default" mission values (similar to that of the Aqgcs). Now you need to fill all boxes by hand.
- When landing, YAW rotates randomly even if it´s set as a fix Yaw value. This happens only if previous WP yaw is set "relative" (negative value as yaw). If previous WP has fixed YAW (not relative) then it works well.
- I´d suggest to draw the red line of the flight path thicker. Under the sun it´s difficult to see.
- Go Home doesn´t work yet in Mission Screen
- It should me nice to print the distance between consecutive WP´s

Angel
afernan
 
Posts: 1214
Joined: Sat Jul 07, 2012 5:24 pm
Location: Madrid, Spain

Re: AQ QGC 1.7 Beta 1 release for Win, OS X, & Linux

Postby Max » Sun Feb 21, 2016 7:13 pm

Hi Angel,

I need some way to recreate what you're seeing... can you send me your onboard params perhaps? Do the other switch indicators work correctly, only AH has the problem? It's strange... eg. my AH switch is set to zero (mid) position, and it always lights up when the Tx is off (since the channel default is zero).

All: Can anyone else recreate this issue?

Thanks for your other suggestions, those all make sense. I'll check on the landing heading bug... I think yaw setting is ignored for landing type WPT so it uses whatever the last setting was, but I have to check.

Cheers,
-Max
Max
 
Posts: 2814
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:45 pm
Location: Near Ithaca, NY, USA

Re: AQ QGC 1.7 Beta 1 release for Win, OS X, & Linux

Postby Max » Sun Feb 21, 2016 10:15 pm

afernan wrote:When landing, YAW rotates randomly even if it´s set as a fix Yaw value. This happens only if previous WP yaw is set "relative" (negative value as yaw). If previous WP has fixed YAW (not relative) then it works well.


A bit OT here since it's a firmware issue, but...

Fixed in 7.1.1887: https://github.com/mpaperno/aq_flight_control/releases :)

AQ will now save the Yaw/heading setting sent from QGC, and also use it when loading the wpt, but it will also make sure the heading is always absolute. A relative heading will not work on landing because it can't be relative to anything fixed (hence the constant random yawing).

afernan wrote:Go Home doesn´t work yet in Mission Screen

I'm not sure what you mean... an "RTH" type waypoint?

-Max
Max
 
Posts: 2814
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:45 pm
Location: Near Ithaca, NY, USA

Re: AQ QGC 1.7 Beta 1 release for Win, OS X, & Linux

Postby Max » Sat Mar 19, 2016 11:19 pm

Hey folks, pretty quiet here, I guess all OK?

Surprisingly, the Linux version download count almost matches the Mac version -- has the Linux version worked for anyone?

I'm not sure if I should spend time doing new Linux builds for future updates, or not. I can assume no news is good news, but that's not much to go on. ;)

Thanks,
-Max
Max
 
Posts: 2814
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:45 pm
Location: Near Ithaca, NY, USA

Re: AQ QGC 1.7 Beta 1 release for Win, OS X, & Linux

Postby JussiH » Sun Mar 20, 2016 8:58 am

I know that it worked fine for kjeld and matthias.

I will ask them to give some feedback on it
JussiH
 
Posts: 2103
Joined: Thu Jun 21, 2012 9:25 pm

Re: AQ QGC 1.7 Beta 1 release for Win, OS X, & Linux

Postby aBUGSworstnightmare » Sun Mar 20, 2016 3:12 pm

Hi Max,

do you know if it is possible to run it on Raspbian Jessie on a RPi2, preferably RPi3?

I've developed an add-on board for the Raspberry Pi which allows to use TFT modules with LVDS interface directly. I would like to run QGC on a Linux ground station which could be easily powerd by a 3S Lipo (since I could use a display with higher backlight brightness as in tablets or notebooks).

Here are some pics of the unit in action. The display is our LQ101K1LY05 - a 10.1in VA panel with WXGA resolution (1280x800 pixels):
WP_20160315_14_48_46_Smart.jpg
LVDS4Pi + RPi2 + Sharp LQ101K1LY05

WP_20160315_14_46_05_Smart.jpg

WP_20160315_14_49_40_Smart.jpg


Joerg
aBUGsworstnightmare
aBUGSworstnightmare
 
Posts: 1460
Joined: Fri Jun 22, 2012 5:24 pm

Re: AQ QGC 1.7 Beta 1 release for Win, OS X, & Linux

Postby Max » Sun Mar 20, 2016 4:21 pm

Jussi, thanks, good to know!

Joerg, I have no idea and don't have a Pi... try it. ;) Looks like a cool project there. I think Jussi was also recently asking/talking about running QGC on a Pi.

-Max
Max
 
Posts: 2814
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:45 pm
Location: Near Ithaca, NY, USA

PreviousNext

Return to AQ Software

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron