AQ6 w/ DIMU : mag-cal. & follow me ?

Info and discussion about the original AQ v6 flight controller

AQ6 w/ DIMU : mag-cal. & follow me ?

Postby Crizz » Sat May 16, 2015 8:21 am

Though i know it´s still Beta, i have a question about follow me function.

On my AQ6, i gt the message "waiting for mag accurancy" when i try to engage follow me. What does this mean ?
I was out in a field, away from overhead cables, we had clear blue sky, and i also tried to calibrate mag again ( seems it worked but have no clue if everything is really perfect).

What also made me wonder during my testing was that gps changed between 2d-lock and 3d-lock several times, though normaly environmental conditions should have been perfect for a permanent 3d-lock. (My Samsung S5 found 18 sat´s within 10 seconds on UBlox UCenter)

I´m using the orginal AQ-Shield underneath the antenna.

May this problem caused by the power distribution under the AQ-pcb ? Shall i add a ground plane between power distribution board and AQ ? Or is my problem anyhwere else ? (or does it simly not work at the present AQ-version ?)
Crizz
 
Posts: 211
Joined: Sat Aug 09, 2014 3:43 pm

Re: AQ6 w/ DIMU : mag-cal. & follow me ?

Postby aBUGSworstnightmare » Sat May 16, 2015 1:20 pm

Crizz wrote:Though i know it´s still Beta, i have a question about follow me function.

On my AQ6, i gt the message "waiting for mag accurancy" when i try to engage follow me. What does this mean ?
I was out in a field, away from overhead cables, we had clear blue sky, and i also tried to calibrate mag again ( seems it worked but have no clue if everything is really perfect).

What also made me wonder during my testing was that gps changed between 2d-lock and 3d-lock several times, though normaly environmental conditions should have been perfect for a permanent 3d-lock. (My Samsung S5 found 18 sat´s within 10 seconds on UBlox UCenter)

I´m using the orginal AQ-Shield underneath the antenna.

May this problem caused by the power distribution under the AQ-pcb ? Shall i add a ground plane between power distribution board and AQ ? Or is my problem anyhwere else ? (or does it simly not work at the present AQ-version ?)


Follow-me is not in the official AQ firmware! You need to get in touch with Peter (sandman) or you can use Menno's HOTT build to get it.
Joerg
aBUGSworstnightmare
 
Posts: 1460
Joined: Fri Jun 22, 2012 5:24 pm

Re: AQ6 w/ DIMU : mag-cal. & follow me ?

Postby Crizz » Sat May 16, 2015 4:12 pm

okay Jörg, but guess the HOTT-Built will not be the perfect solution when using other type of rc ?

But htat´s not much important at the moment, i primary made thoughts if it could indicate any problem with my hardware, but if it´s not running actually, everythings okay and i can concentrate on PID-tuning in the first (enough to do, thought yesterday it would be fling nice but when wind gusts appear, the AQ start shaking - so still enough to figure out ).
Crizz
 
Posts: 211
Joined: Sat Aug 09, 2014 3:43 pm

Re: AQ6 w/ DIMU : mag-cal. & follow me ?

Postby aBUGSworstnightmare » Sun May 17, 2015 7:21 am

Crizz wrote:okay Jörg, but guess the HOTT-Built will not be the perfect solution when using other type of rc ?


HOTT is a feature which can be disabled --> you can use whatever TX/RX you want (i.e. internal of M4) with this build too.

Be sure to have a look at your NAV PIDs too (when flying in PH mode).
aBUGSworstnightmare
 
Posts: 1460
Joined: Fri Jun 22, 2012 5:24 pm

Re: AQ6 w/ DIMU : mag-cal. & follow me ?

Postby Crizz » Sun May 17, 2015 7:27 am

Nav-PID is a theme on its own, guess there is the reason for that jitter on gusty weather in PosHold. But still need to play around with settings, was hard enough to get it halfway hover in normal mode :D
Crizz
 
Posts: 211
Joined: Sat Aug 09, 2014 3:43 pm

Re: AQ6 w/ DIMU : mag-cal. & follow me ?

Postby LPR » Sun May 17, 2015 1:47 pm

Your GPS signal can be compromised by having your telemetry radio too close to your GPS antenna. Also your RC receiver can cause problems if it's mounted too close, especially if your receiver has telemetry.

Larry
LPR
 
Posts: 1323
Joined: Tue Jun 26, 2012 1:29 pm
Location: MN, USA

Re: AQ6 w/ DIMU : mag-cal. & follow me ?

Postby Crizz » Sun May 17, 2015 2:43 pm

thanks Larry, so guess this all shouldnt be a real problem. Receiver has no telemetry (normal Futaba FASST), right beneath GPS-dome, put between carbon centerplates, antennas with distance to frame. BT-module the same, bt-antenna shouldnt disturb. But will place underneath centerplates for comparing. Long range telemetry at 433 mhz does not work so i removed it meanwhile (guess will look for xbee or something like that, these cheap H.K. modules may work or not)
Attachments
x8--1.jpg
Crizz
 
Posts: 211
Joined: Sat Aug 09, 2014 3:43 pm

Re: AQ6 w/ DIMU : mag-cal. & follow me ?

Postby chschmid » Sun May 17, 2015 6:52 pm

Hey Crizz

What a beautiful machine. Are the tubes standard ones from rosewhite? What direction does the CF have?

Cheers
Christof
chschmid
 
Posts: 1800
Joined: Wed Jul 11, 2012 7:41 pm
Location: Herrliberg, Switzerland

Re: AQ6 w/ DIMU : mag-cal. & follow me ?

Postby Crizz » Sun May 17, 2015 7:03 pm

This is the standard kit of Rosewhites Tamara X8 , the tubes are cross-woven carbon, hope you can see it in attached detail picture.
Attachments
cf-tube-1.jpg
Crizz
 
Posts: 211
Joined: Sat Aug 09, 2014 3:43 pm

Re: AQ6 w/ DIMU : mag-cal. & follow me ?

Postby kinderkram » Sun May 17, 2015 7:05 pm

Yah, looks like pretty Tamara.

Crizz: these RC-Timer modules do work: http://www.rctimer.com/product-834.html
They only need to be configured for 115200 baud rate. If you need longer range the XBees are a good choice.
kinderkram
 
Posts: 2911
Joined: Fri Jun 22, 2012 7:47 am

Next

Return to AutoQuad 6 Flight Controller

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests

cron